miercuri, 25 august 2010

UN SCRIITOR LĂSAT PE DRUMURI, VIRGIL DIACONU, LA DOUĂZECI DE ANI DE LA REVOLUŢIE

Arşi de vii, mor copiii în maternităţi şi poeţii sunt izgoniţi din Cetate!

Scriitorul Alexandru Petria ne semnalează articolul apărut pe blogul poetului Liviu Ioan Stoiciu:

”Aflu că la Piteşti s-a pus la cale o nouă porcărie a incompetentului guvern Boc-Băsescu, autorităţile locale sunt atât de sărmane cu duhul, încât nu mai pot asigura un salariu simbolic de bugetar pentru un cunoscut scriitor (salariu simbolic, ştiţi, care se taie cu 25 la sută lunar). Alarma, spre lauda ei, a dat-o Filiala USR din Piteşti (preşedinte, N. Oprea). A apărut un caz Virgil Diaconu (poet şi eseist performant, redactor-şef al revistei pe care el a fondat-o, Cafeneaua literară, azi impusă în peisajul presei literare), el e cel vizat să fie lăsat pe drumuri. Vă redau comunicatul Filialei Piteşti USR, să înţelegeţi exact care e situaţia:

Se ştie că în aceste zile Ordonanţa de Urgenţă nr.63/2010 se aplică în toată ţara în litera ei. Aproape o sută de mii de salariaţi sunt trimişi în stradă. De efectele acesteia nu scapă nici cultura şi literatura.
Luni, 16 august 2010, poetul Virgil Diaconu a fost înştiinţat oficial că va fi concediat din postul de redactor al Centrului Cultural Piteşti, fiind trimis în stradă fără plăţi compensatorii (desfiinţate de ordonanţa de mai sus) şi fără posibilităţi de contestaţie.
Asta cu doi-trei ani înainte de pensionare.
Virgil Diaconu este membru al Uniunii Scriitorilor, Filiala Piteşti, este directorul revistei “Cafeneaua Literară” şi figurează în Dicţionarul general al literaturii române editat de Academia Română şi în Dicţionarul biografic al literaturii române, coordonat de Aurel Sasu. Este autorul a nouă cărţi de poezie şi a două volume de eseuri, apariţii editoriale premiate de Filiala Piteşti a Uniunii Scriitorilor din România şi de alte organizaţii culturale. Este prezent în diverse antologii , iar Consiliul Judeţean Argeş i-a acordat în anul 2007 titlul de Fiu al Argeşului.
Comitetul de conducere al Filialei Piteşti a Uniunii Scriitorilor din România îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu lăsarea pe drumuri a unui membru al său la vârsta de 62 de ani, cu atât mai mult cu cât şi aşa salariul era unul jenant de mic, sub al unei femei de serviciu.
Comitetul Director al Filialei Piteşti a Uniunii Scriitorilor din România”

Continuarea aici http://www.liviuioanstoiciu.ro/2010/08/un-scriitor-incomod-la-pites...