duminică, 15 august 2010

”UN ARBORE LA MIJLOC DE LUMI: CONSTANTIN BRÂNCUŞI”

film documentar artistic de 33 de minute, 2009

trailer: 

Premiul I pentru cel mai bun multiplicator de informaţie culturală europeană din Transilvania de Nord, Cluj-Napoca, 2010

Producător şi regizor Horia Muntenus

Imaginea: Horia Muntenus, Alin Suotean, Dan Drăguşin
Montajul: Gabriela Cristea, Sorin Bogdan Bocica
Editor: Horia Muntenus
Narator: Vasile Tomoiagă
Aforismele lui Constantin Brâncuşi în rostirea lui Nucu Pandrea
În rolul lui Constantin Brâncuşi: Nucu Pandrea
În rolul tânărului jian: George Drăghescu (actor la Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu", Târgu Jiu)
Copilul Florin Marian
Cu participarea Ansamblului "DOINA" al Palatului Copiilor din Cluj-Napoca, direcţia coregrafică Ioan Motoc şi Camelia Motoc
Asistenţa tehnică în platou: inginerii Aurel Marian şi Traian Abrudan.

Coloana sonoră:
Nucu Pandrea - frunză - "Zicala oii"; "Doina plugului";
Constantin Istici - nai şi caval, acompaniat de Ansamblul Someşul Napoca - "Doina Oltenească"; "Doină gorjeană";
George Drăghescu - fluier - "Jiană";
Sergiu Cebotari - fluier - "Ciuleandra";
Gheorghe Moţoi (vocal), Florea Băsaru (scripcă), Petrică Manole (ţambal) - "Cântecul Miresei", înregistrare "Electrecord", Bucureşti, 1952;
Ilie Iancovici - Chemări;

Ciprian Porumbescu - "Zâna Dunării", "Nocturna Bertha, pentru pian", "Hora detrunchiaţilor" - în interpretarea compozitorului Cristea Zalu, înregistrare "Electrecord" Bucureşti;

George Enescu - "Rapsodia Română nr. 2 în Re Major, OP 11" - în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio, dirijor Horia Andreescu; înregistrare "Olympia" Londra şi "Electrecord" Bucureşti;
- "Baladă pentru vioară şi orchestră" - Orchestra Naţională Radio, solistă vioară Cristina Anghelescu, dirijor Horia Andreescu; înregistrare "Olympia" Londra şi "Electrecord" Bucureşti.

Sponsori:
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TÂRGU JIU, domnul Primar Florin Cârciumaru;
PUBLICAŢIA OBIECTIV GORJEAN, director Dr. Sorin Călugăriţa;
EBW PHARMA, director Dr. Fior Dafin Mureşeanu;
GREEN INVESTMENT & DEVELOPMENT, director Ing. Ştefan Mureşan;
CABANA LEGHIA, judeţul Cluj, director Nina Petruţa;
AGENŢIA DE ÎNTREŢINERE ŞI SERVICII ENERGETICE ŞI ELECTRICE CLUJ, director Ing. Gavril Goia;
Luminiţa Rusu; Norin Păuşan; Prof. Dr. Cornel Ţăranu; Ing, Ştefan Odobleja Jr; Lavinia Neţoiu.

Filmările au avut loc în intervalul octombrie 2008 – iunie 2009 la Hobiţa, Târgu Jiu, Tismana, Peştera Polovragi, Peştera Muierii, Bucureşti, Cluj-Napoca, Huedin; operaţiunile legate de post-procesare, înregistrările de studio, montajul şi editarea au avut loc la Cluj-Napoca.

Român prin geneză, francez prin adopţie, american prin strălucirea afirmării sale plenar universale, Constantin Brâncuşi a “ctitorit” cu Vechiul său Noua Artă a Secolului XX.

Filmul evidenţiază simbolistica brâncuşiană şi sursele sculpturale tradiţionale cuprinse în opera Ansamblul Monumental de la Târgu Jiu.
Filmările sunt menite să releve funcţiunea riualică a unui arhetip care pulsează în sculptor. Ansamblul monumental jian, dedicat eroilor căzuţi în primul război mondial, este văzut ca o resurecţie a fondului ancestral. Brâncuşi vine în avangarda europeană să reinstituie Tradiţia, aducând cu sine spiritul sculpturii neolitice, caracterizată de spiritualizarea materiei, într-o viziune cosmică.
Primul film cu o astfel de temă este un documentar artistic destinat noii generaţii, în mod special, şi publicului (român) european, în general - în redescoperirea universului mitic şi tradiţional, arhaicului şi cosmicului.

Filmul a fost prezentat deja, de către autor, în intervalul octombrie-decembrie 2009, ca vizionare gratuită, în Sala Bibliotecii Judeţene “Antim Ivireanu” la Râmnicu Vâlcea, în Sala Dietei din Cetatea Făgăraşului, La Casa de Cultură “Ionel Floaşiu” din Câmpia Turzii, la Casa de Cultură a oraşului Ocna Mureş, la Liceul “Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş şi, în martie 2010, la Casa Matei – Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi la Sala Senatului Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, iar în luna aprilie la Casa de Cultură din oraşul Luduş. Pe 19 mai a fost prezentat in cadrul Zilelor Orasului la Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu" din Târgu Jiu. De asemenea, la invitaţia Clubului Rotary, filmul a fost prezentat la Dej, pe 22 iulie 2010. A fost selectat la Festivalul Eco-etno-folk de la Slătioara, 2010. A fost prezentat de către autor pe 27 octombrie 2010 la liceele: Grup Scolar Constantin Brancusi Craiova, liceul CFR şi COLEGIUL NATIONAL ECONOMIC GHEORGHE CHITU precum şi la Clubul Arhitecţilor din Craiova. Pe data de 29 octombrie 2010 a fost vizionat de către studenţii Universităţii Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu.
La Brașov a fost prezentat studenților Academiei Forțelor Aeriene pe data 23 octombrie 2011/
Pe 16 februarie 2012, filmul a fost vizionat în Sala ”Ion Heliade Rădulescu” a Academiei Române,  cu ocazia ședinței solemne de omagiere a sculptorului Constantin Brâncuși.
Presa a consemnat evenimentele, filmul fiind remarcat ca o realizare de excepţie iar autorul a fost invitat în diferite studiouri locale de radio şi televiziune.
O mostră de apreciere pozitivă a activităţii sale în cadrul acestui proiect o reprezintă un fragment din postarea pe blogul personal al studentului ieşean, George Pleşu (http://www.georgeplesu.com/12-03-10-ce-putem-face.html): “o comisie trimisă să analizeze la Paris operele din atelier se întoarce şi-i comunică lui Dej: "Operele lui Brâncuşi sunt nişte opere pe care le-ar putea face orice ţăran neinstruit." Până şi dorinţa de a fi îngropat în ţară, la Hobiţa, lângă mormântul mamei i-a fost refuzată. Scârbit, Brancuşi renunţă la cetăţenia română pentru a putea dona statului francez (care nu l-a rasplatit cu nicio distincţie sau comandă de a realiza vreo lucrare publică pe timpul vieţii) piesele din atelier. Episodul respectiv, despre care mărturisesc că nu aveam habar, a fost relatat astăzi în Sala Senatului UAIC de Horia Muntenus, care în deschiderea proiecţiei filmului său documentar “Un arbore la mijloc de lumi: Constantin Brâncuşi" a vorbit calm, cursiv, dar ţinându-ne cu sufletul la gură, timp de 40 de minute, despre cel care-a fost considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului trecut. Şi care, după ce a realizat între anii '37-38 pro bono tripticul de la Târgu Jiu (Coloana fără sfârşit, Poarta sărutului şi Masa tăcerii), pe scara trenului spre Paris, pe care-l plătise împrumutând 2000 de lei de la un prieten, spune (anticipând parcă ruşinea comunistă) urmatoarele cuvinte: "Nici măcar nu ştiţi ce vă las eu aici...".

O altă relatare aparţine jurnalistei Cristina GÂNJ, în cotidianul "Zi de zi", Târgu Mureş, 11 decembrie 2009: “Tinerii, publicul ideal pentru vizionarea documentarului, au avut la dispoziţie pe regizorul Horia Muntenuş pentru evoca perioada brâncuşiană, ineditele şi neuitatele creaţii, descrierea sferei ca extensie a punctului, a infinitului, trecerea de la starea de om la starea spirituală şi nu în ultimul rând importanţa propriilor noastre valori”

Autorul, Horia Muntenus, jurnalist independent, membru al Asociaţiei Profesioniştilor din Presă Cluj, membru al Uniunii Scriitorilor din România, este cunoscut ca un important brâncuşiolog, fiind discipol al lui Barbu Brezianu, Ion Pogorilovschi, Constantin Zărnescu şi Dumitru Daba, cartea sa DINCOLO DE BRÂNCUŞI având până acum două ediţii (2004 şi 2008), un nou titlu fiind în pregătire.

LINKURI UTILE:
http://www.acad.ro/com2012/pag_com12_0216.htm

http://www.agerpres.ro/media/index.php/cultura/item/106488-Acad-Razvan-Theodorescu-Relatia-AcademieBrancusi-a-fost-foarte-marcata-de-politic.html

http://www.trilulilu.ro/horiamuntenus/c91221c2d123d1?video_google_com

http://www.trilulilu.ro/horiamuntenus/67da0d4cb08411

http://www.trilulilu.ro/horiamuntenus/2a3ef79e143070
http://www.trilulilu.ro/horiamuntenus/597f27524e15e1

http://www.trilulilu.ro/horiamuntenus/d518afdd152a43
http://www.youtube.com/watch?v=gDOKTysedaA

http://www.youtube.com/watch?v=9brmBF2v1FE&feature=related

http://www.rtvonline.ro/6563/documentar-%e2%80%9econstantin-brancusi%e2%80%9d.html

http://www.monitorulcj.ro/cms/site/m_cj/news/58076-brancusi-in-viziune-ardeleana

http://www.gorjeanul.ro/pulsul-zilei/film-documentar-despre-brancusi-prezentat-la-targu-jiu

http://www.romanialibera.ro/actualitate/transilvania/codul-lui-brancusi-180899.html

http://www.uaic.ro/uaic/bin/view/Main/N1003101525

http://www.ziuadecj.ro/eveniment/eveniment-45-de-proiecte-inscrise-la-gala-multiplicatorilor--5340.html

http://www.timpulgj.ro/arhiva/528/cultura.htm
http://www.pandurul.ro/Comunitate/2010-05-

21/Un+regizor+ardelean+a+facut+un+film+despre+Brancusi