joi, 17 februarie 2011

Primarul Sorin Apostu, acuzat de abuz de putere şi ameninţat cu depunerea unei plîngeri penale de catre consilierul local PNL, Steluţa Cătăniciu



Articol aparut in
FACLIA, CLUJ-NAPOCA, Joi, 17 Februarie 2011

Consilierul local PNL, Steluţa Cătăniciu, îl acuză pe primarul Sorin Apostu de abuz în serviciu, arătînd că, din nu se ştie ce raţionament, acesta a ales să piardă, în favoarea Parohiei Romano-Catolice, un imobil din patrimoniul municipiului, fără a mişca un deget. Cătăniciu arată că Apostu a “ascuns” decizia de retrocedare a imobilului în care funcţionează Şcoala “Ioan Bob”, atît faţă de consilierii locali, cît şi faţă de conducerea instituţiei de învăţămînt. Mai mult, consilierul liberal spune că edilul şef al municipiului nici nu a încercat să schimbe, în instanţă, soarta imobilului. “În calitate de primar, Sorin Apostu era obligat să apere patrimoniul municipiului. Or, lipsa lui de reacţie este un gest care îl descalifică, atît ca edil, cît şi din punct de vedere politic. Se pare că PDL-ul pierde Ardealul bucată cu bucată. Mă întreb dacă nu cumva există, în acest sens, interese ale unor sponsori ai acestui partid”, subliniază Cătăniciu.
Potrivit consilierului liberal, dispoziţia de retrocedare a imobilului în care funcţionează Şcoala Bob – instituţie de renume din Cluj, prima şcoală românească din interiorul «Zidurilor Cetăţii» – a fost emisă de Comisia Specială pentru Retrocedări Imobiliare din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, în data de 5 mai 2010. Potrivit legii, ea putea fi atacată în instanţă în termen de 30 de zile. Cu toate acestea, spune Cătăniciu, “primarul a ascuns această dispoziţie, necomunicînd-o nici Consiliului Local (CL) – care este administratorul de drept al patrimoniului municipiului şi nici conducerii şcolii, ceea ce reprezintă un abuz. Conform Legii 215)2001 privind administraţia publică locală, atunci cînd se decide că un bun de o asemenea importanţă şi valoare este scos din patrimoniu, hotărîrea trebuie să aparţină CL. Prin urmare, această dispoziţie trebuia comunicată consilierilor locali, care trebuiau, conform legii, să-şi dea avizul. Faptul că primarul Apostu şi-a asumat responsabilitatea de a nu ataca în instanţă această dispoziţie reprezintă, din punct de vedere al Codului Penal un abuz în serviciu”, arată Cătăniciu, precizînd că administraţia locală era obligată să uzeze pînă la ultima cale de atac pentru a-şi apăra proprietatea. “Aştept un răspuns din partea primarului, în care să mi se precizeze cine şi-a asumat responsabilitatea de a nu ataca în instanţă această dispoziţie şi care este motivul pentru care ea a fost ţinută ascunsă”, spune Steluţa Cătăniciu, subliniind că “conducerea Şcolii Bob a aflat întîmplător, în octombrie, cînd o echipă de topometrişti a fost angajată de Parohia Romano-Catolică pentru a efectua o expertiză prin care bunul să fie scos din patrimoniul municipiului. ”
Totodată, consiliera PNL consideră absolut “întîmplător” – a se citi cu ghilimelele de rigoare - faptul că viceprimarul Laszlo Attila, însoţit de inspectorul şcolar general adjunct, Peter Tunde, au efectuat o vizită la Şcoala Bob, în cadrul căreia au comunicat conducerii că unitatea de învăţămînt va trebui să se mute deoarece primăria nu are bani pentru a plăti chiria solicitată de Parohia în calitate de proprietar, aşa cum “tot «întîmplătoare» este şi asocierea celor doi cu Parohia Romano-Catolică”, sugerează Cătăniciu, subliniind că lucrurile nu se vor opri aici. “Această întîmplare de la Şcoala Bob va face obiectul unei anchete penale la care noi lucrăm deja. Se întîmplă, în Primărie, nişte lucruri pe care Apostu se pare că nu le mai poate controla, sau nu vrea să le controleze – pentru că primarul Apostu controlează tot ce se întîmplă în Primăria Cluj-Napoca”, precizează Cătăniciu.

Adriana STUPAR