joi, 24 februarie 2011

ANDRA DUMITRESCU: Băsescu l-a decorat pe Radu Varia0 pentru demolarea Coloanei Infinitului

Articol apărut în

Obiectiv Gorj nr. 504 - 31 Ianuarie - 6 Februarie 2011

Potrivit Agenţiei Mediafax, prin Decretul semnat pe 27 ianuarie 2011, preşedintele Traian Băsescu i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de comandor, categoria F, „Promovarea Culturii”, criticului şi istoricului de artă Radu Varia.

Propunerea pentru acordarea distincţiei a venit din partea ministrului Culturii, Kelemen Hunor, pentru contribuţia personală a lui Radu Varia la...îmbogăţirea patrimoniului cultural românesc şi universal. Ştirea a trecut aproape neobservată, fiind preluată discret, într-un ziar dedicat puterii, care de multă vreme nu mai este citit de majoritate şi, oricum, fenomenul cultural românesc se prezintă la şi altele.

Că Radu Varia este doctor în Istoria Artei şi Civilizaţiei al Universităţii din Paris şi se consideră specialist în Brâncuşi, ori că a fost prieten cu Salvador Dali şi a colaborat la crearea Muzeului Dali din Figueres, inaugurat în 1974, cu siguranţă, sunt merite personale care îl privesc direct, dar care nu justifică o astfel de distincţie.

În ceea ce îi priveşte pe români, în general, şi pe gorjeni, în special, există o mulţime de motive pentru care Radu Varia ar fi trebuit dus în judecată şi tras la răspundere, penal şi material, pentru calvarul Coloanei fără Sfârşit.

În 1996, Varia a venit la Târgu-Jiu şi a purces la demolarea Coloanei. Demersurile sale erau mai vechi, dar au fost miniştri ai Culturii care i-au blocat intenţiile. Scriitorul Marin Sorescu a şi fost îndepărtat de la conducerea Ministerului Culturii din acest motiv.

Ansamblul „Calea Eroilor”... la mâna unor vântură-lume

Aventurierul plecat în lumea largă, pripăşit pe lângă Salvador Dali, Radu Varia, soţul sopranei Mariana Nicolesco, este cunoscut ca un apropiat al preşedintelui Iliescu. Singurul său aport ca „specialist” în Brâncuşi a fost un album de artă cu operele brâncuşiene, de o calitate indiscutabilă. Despre alte realizări în domeniu, într-o emisiune Radio Târgu-Jiu, din toamna lui '96, cu brâncuşiologi de marcă, Eric Shanes l-a supranumit „Varia - acest play-boy al brâncuşiologiei”. La emisiunea în cauză, semnatara acestor rânduri a participat direct alături de Barbu Brezianu, Serge Fauchereaux, Eric Shanes şi Ion Popescu Brădiceni şi timp de două ore şi jumătate cei prezenţi şi-au exprimat dezaprobarea faţă de ceea ce se întâmplă pe şantierul Coloanei, fapt care nu a fost tocmai pe placul directorului postului de radio, Ovidiu Popescu.

După evenimentele din '89, personajul în discuţie a înfiinţat la New York două fundaţii „Constantin Brâncuşi”, pe 100 $ şi, în „concubinaj” cu World Monuments Fund, care a inclus Coloana fără Sfârşit pe lista monumentelor aflate în pericol, au pus la cale aşa-zisa restaurare. Zvonurile că modulele Coloanei, închise în containere, urmau să ia calea străinătăţii au determinat hotărârea fostului preşedinte de Consiliu Judeţean, Nicolae Mischie, de a institui pază militarizată pe şantier. Demontarea modulelor a adus un prejudiciu inimaginabil, valoarea de patrimoniu a Coloanei scăzând dramatic. Dacă se iau în calcul fisurările produse din cauza smulgerii efective a modulelor de pe ax, prelevările de probe prin decuparea în pereţii unuia dintre module, excavările sălbatice de la baza Coloanei şi alte proceduri care nu au nimic în comun cu dorinţa de a conserva un monument, Radu Varia ar trebui, mai degrabă, acţionat în judecată. Din păcate, nimeni nu a făcut vreun demers în acest sens. Despre iluzoriul său proiect de restaurare nu se ştie mare lucru, întrucât a lucrat într-o totală lipsă de transparenţă, singurele lucruri la vedere fiind doar procedeele barbare de dezmembrare a Coloanei şi vizitele cu diverşi specialişti de prin lume adunaţi, pentru analize la faţa locului. În fapt, probabil, nici nu a existat un proiect coerent de restaurare, şi, dacă zvonurile au vreun sâmbure de adevăr - căci fără foc, nu iese fum - s-a dorit sau s-a negociat ducerea monumentului de aici. Asta, dacă se are în vedere şi comanda în Suedia pentru un ax central... pentru că Varia intenţiona să-l îndepărteze pe cel autentic, lăsându-l la voia intemperiilor preţ de câteva ierni, cu o protecţie improprie din folie de plastic...

Pentru că lucrările pe şantier stagnau, în urma presiunilor de la Ministerul Culturii, ale ministrului Caramitru, care se cam dumirise despre starea de fapt, precum şi ale specialiştilor UNESCO, WMF a adus un alt vântură lume să „supervizeze” şi să accelereze restaurarea. Arhitectul Mihai Radu nu a făcut mare lucru la Coloană, în schimb a pus de un alt proiect, tot ca să nu se scape din mână Ansamblul de la Târgu-Jiu. Este vorba despre amenajarea urbanistică a Căii Eroilor, cu un Centru de Vizitare la Coloană - proiect ce se întinde în trei etape, pe 5, 15 şi 30 de ani. Între timp, acelaşi WMF care îl lăsase din mână pe Varia, a adus un alt „beneficiu” oraşului, prin donaţia de paviment a firmei Olin Partnership. Donaţia s-a dovedit a fi un fel de cal troian care avea să secţioneze calea sacră cu trepte, întrerupând continuitatea de la Masa Tăcerii la Poarta Sărutului. Este îndoielnic faptul că WMF nu are specialişti ori consilieri în opera lui Brâncuşi.

Revenind la Radu Varia, cu distincţia acordată de preşedintele Băsescu, nimic nu îl mai împiedică să vină la Târgu-Jiu, cu expoziţia permanentă ce se prevede pentru Centrul Brâncuşi. Cine mai ia în seamă hotărârea Consiliului Local care l-a declarat cu ani în urmă persona non-grata?!

Les jeux sont faits...

După cum spuneam, dacă în urmă cu aproape 20 de ani, Varia bătea drumurile Târgu-Jiului, cu valizele doldora de whisky, ca să capete sprijin pentru a pune Coloana la pământ în scopuri numai de el ştiute, tot aşa o să apără şi acum!

Îl vom vedea, probabil, prin oraş, zâmbitor şi jovial, plin de propria importanţă, cu Ordinul „Meritul Cultural” în braţe, conferit pentru singurul său merit pe pământul românesc - acela de a demola Coloana, de a-i distruge unicitatea. Preşedintele Băsescu, printr-o crasă necunoaştere a realităţilor româneşti, în ciuda unor servicii de informaţii supradotate, a reuşit să transforme un infractor în erou al culturii. Iar că statul român a împrumutat bani grei de la Banca Mondială ca să repare ceea ce a distrus Varia, nu contează! Preşedintele Băsescu este doar adeptul împrumuturilor la Fondul Monetar Internaţional... Cât despre faptul că recomandarea pentru acordarea distincţiei a venit din partea ministrului Culturii, acesta este ungur şi intenţiile sale de conservare a patrimoniului românesc, precum se vede, nu sunt dintre cele mai fericite. Şi totuşi! De Brâncuşi şi de scandalul restaurării Coloanei ar fi trebuit să audă! Măcar prin minister!

La Târgu-Jiu, lucrurile sunt tot mai clare... Consilierii locali l-au mandatat pe primar să bată palma cu fundaţiile Infinity şi WMF. Centrul de Cultură „Constantin Brâncuşi” are un şef nou. Ovidiu Popescu! În demersurile lui Varia de la Târgu-Jiu, un sprijin de nădejde i-a fost tocmai actualul şef al acestei instituţii, cu care se află în relaţii de amiciţie şi care l-a promovat în diverse emisiuni la Radio Târgu-Jiu. „Specialitatea” lui Popescu în Brâncuşi se mai regăseşte şi în sprijinul acordat unui alt binevoitor - Florin Codre - în a căra la ceas de noapte casa în care s-a născut şi a copilărit sculptorul.

Prin proiectul său notat cu ceva peste 8, Popescu îşi propune includerea Ansamblului Monumental pe lista monumentelor UNESCO. Are şi fonduri pe măsură pentru demersurile pe care le are în vedere. Şi nu numai! Din banii cetăţenilor, 450000 lei reprezintă ceva! Mai vrea Popescu şi Centru nou... şi site-uri pe Internet...

Dr. ing. Doina Frumuşelu, realizatorul singurului proiect de restaurare fără demontare a modulelor Coloanei, este de părere că: „Atâta doar! Proiectul său este depăşit şi penibil. UNESCO nu mai include pe listele sale monumente de secol XX, iar Internetul este plin de site-uri despre Brâncuşi. Apropo! În cartea mea „Brâncuşi – o bibliografie nesfârşită”, editura AGIR, Bucureşti, 2007, cosemnam că în anul 2003 erau 29400 web-site-uri dedicate sculptorului!!! Mai întâi, Centrul în discuţie ar trebui să aibă un site propriu în care să-şi prezinte misiunea, viziunea, organigrama, programele/proiectele, activităţile curente etc. Advertising? Poate prin cănile de... lapte! Sau să stea domn' Popescu cu picioarele în apă rece, să se mai gândească!”

Aşadar, în rest, ca la jocurile de noroc: Les jeux sont faits! Poate pică Varia la Târgu-Jiu!

Andra DUMITRESCU