Unde, în România sau în lume, să fi fost vreodată organizată o Conferință internațională și ea să fie anunțată presei și publicului vinerea pentru a debuta lunea? Incredibilul, însă, s-a produs: Adina Andrițoiu, personalitatea mascotă a administrației locale Târgu Jiu, a reușit această performanță de excepție, zicem noi. Să bată Adina Andrițoiu din palme și, peste noapte, Conferința internațională să se aranjeze ca prin farmec. Este, fără îndoială, un lucru magic, nu de ici de colo. Iată de ce, nici eu, nici Narcis Daju, nici Andra Dumitrescu, nu am reușit să o înțelegem de la bun început. Și nici acum, fiindcă nu ne poate duce capul pe acolo pe unde îi fuge ei mintea.
Dar să o prezentăm pe această domnișoară cititorilor noștri, ajunsă fată bătrână în postura de director al Centrului Municipal de Cultură ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, fiindcă păsărica-i mălai visează și papucii îi dansează. Zis și făcut, și-a luat inima-n dinți și ciocanul între gură și dantură și s-a instalat cu voie de la primărie șefă-n parcul de lângă prefectură. O să cităm pentru asta din publicația ”Obiectiv Gorj” din articolul cu titlul
Adina Andriţoiu şi porcăria de la Centrul Brâncuşi:http://obiectivgorj.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=1132:adina-andrioiu-i-porcria-de-la-centrul-brancui&catid=35:observator
”Adina Andriţoiu este de puţină vreme director al Centrului de Artă şi Cultură “Constantin Brâncuşi”. După o perioadă de şase luni de interimat şi încă o parodie de concurs, iată că un alt necalificat se instalează în fotoliul confortabil de la Centru, pe bani publici şi lipsă de responsabilitate, aşa cum se petrec lucrurile de ani buni încoace. Organizat pe şest, cu dedicaţie şi cu o comisie jenantă, formată din persoane care nu au nicio calificare în cultură, concursul a fost ceea ce se prevedea din start – un simulacru! Conducerea Primăriei Târgu Jiu reuşeşte încă o dată să-şi înscăuneze un subordonat, după criterii numai de ea ştiută. În orice caz, nici pe departe, cele de competenţă în managementul cultural! Dacă „specialiştii” i-ar fi citit C.V.-ul protejatei, ar fi văzut că experienţa sa în cultură este nulă. Iată cum, de-a lungul timpului, lucrurile au mers din rău, în mai rău… iar memoria lui Brâncuşi a ajuns bătaia de joc a edililor.
(...)
O fostă secretară… cu pretenţii de director
Aşa a început interimatul Adinei Andriţoiu. Fosta secretară de la Fibrocim, după un stagiu fragil în presă, la ziarul Marianei Medrega, promovată de preşedintele Călinoiu ca purtatoare de cuvânt a Consiliului Judeţean, recunoscută pentru gafele sale, Adina Andriţoiu devine… director interimar! Abordând o faţă umilă şi, părând că nu vrea să deranjeze pe nimeni, Adina Andriţoiu şi-a început activitatea, voiajând la Strasburg, ca reprezentant al primarului şi, mai apoi, în Statele Unite, la un training pe probleme de gestionare informatică a Bibliotecii Judeţene. Nu se ştie ce a făcut prin America, dar la Strasburg n-a scos o vorbă! Cum a reuşit Andriţoiu să “convingă” un primar şi un preşedinte de Consiliu Judeţean de ce “performanţe” anume este capabilă, rămâne un mare mister (sau nu!). Analizându-i activitatea de la Centrul Brâncuşi, în afară de plimbări, n-a făcut mai nimic! Despre restaurarea monumentelor nu se aude nimic, iar despre hoţia pusă la cale de cuplul Dănilă-Popescu nu a suflat o vorbă. În schimb, concursul aranjat pe şest, pentru ocuparea postului de director al Centrului, l-a promovat din prima, cu puţin peste nouă! A fost la un pas de perfecţiune! (Probabil, pentru unii, e chiar foarte bună!!) Situaţia semănă cu cea a unui orb, care susţine un examen oral pentru obţinerea permisului de conducere în faţa unei comisii compuse din surzi. Comisia formată din Gheorghe Porumbel, recunoscut pentru incultură, cu o facultate făcută la bătrâneţe şi pus de Mischie la conducerea Ansamblului „Doina Gorjului”, Traian Pătrăşcoiu, un inginer respectabil, dar specializat în implozii şi produse refractare, care nu prea au de-a face cu Brâncuşi, Monica Vlădoianu, recunoscută pentru balamucul din patrimoniul cultural Gorj, şi directorul Dumitru Hortopan, de la Muzeul Judeţean Gorj, despre care nu se poate spune mare lucru, a validat postarea Adinei Andriţoiu în funcţie. Probabil, criza de nervi a purtătoarei de cuvânt a Primăriei, care “nu mai vrea să audă nimic despre Brâncuşi sau Centru” nu este întâmplătoare…
Nimic nu s-a schimbat în ultimii 12 ani la Centrul Brâncuşi. În bine! După cum se vede treaba, lucrurile merg din ce în ce mai prost şi nu ar fi de mirare în condiţiile în care îl dă pe Brâncuşi pe mâna oricărui necalificat, conducerea Primăriei să numească director la Centru... pe şoferul primarului. Bătaia de joc de la Centrul Brâncuşi e… totală! Primăria Târgu Jiu, în frunte cu primarul, are o mare problemă privind gestionarea actului cultural, fie din neştiinţă, fie din rea intenţie. Orice semidoct poate fi considerat om de cultură, iar orice valoare ignorată. Există semnale că Adina Andriţoiu este principalul consultant pe probleme culturale al lui Florin Cârciumaru. În aceste condiţii, ar trebui să şi-l ia şi pe Alexandru consilier de presă. Ultima convocarea a Consiliului Cultural Consultativ a fost făcută chiar de directoarea Centrului Brâncuşi, statutul Consiliului devenind pentru edil un fel de hârtie igienică. O astfel de atitudine te trimite direct la zicala cu scroafa care s-a suit în copac”.
P.S. Prezenţa lui Sergiu Nistor şi a lui Victor Opaschi la conducerea Ministerului Culturii, cunoscuţi ca susţinători fervenţi ai lui Radu Varia, ar face posibilă şi înregimentarea acestuia. Mare ar fi mirarea de nu vor fi promovaţi, şi Varia, şi acolitul său Ovidiu Popescu … Deja se discută despre înfiinţarea unui Centru Brâncuşi, la nivel naţional, ce ar urma să fie condus de “brâncuşiologul” Radu Varia! Lucrurile sunt încă neclare, dar cum Ansamblul monumental “Calea Eroilor” se află la Târgu Jiu, iar Coloana Infinită îl atrage ca un magnet, este foarte posibil să-l revedem în curând. Încă din luna noiembrie anul trecut, tot face valuri. În plan mondial, i se spune “o autoritate în materie de Brâncuşi”, iar la Edinburg, la Royal Scottish Academy, a vorbit despre viaţa şi opera sculptorului, dar despre asta au vorbit şi Buliga, şi Popescu, şi altii... Lucrurile acestea se întâmplă graţie concursului şi complicităţii mai marilor din Administraţia locală şi de la nivelul Ministerului Culturii, care continuă să ascundă adevărul despre Varia!
Aici trebuie spus că personajul RADU VARIA este lupul care o păpase pe Adinuța Roșie atunci când venise să demoleze Coloana Infinită, în anul 1996. Dar, după o vreme, Varia vomase și Adinuța se prăvălise din stomacul hâtrului direct în conacul Familiei Tătărăscu, din Parcul Central Târgu Jiu. Câtă vreme rătăcise prin intestinele balenei, fusese unsă cu toate alifiile acizilor grași și sărurilor ce-l determinau pe musiul obez să eructeze. Așa, spălată de unturi, unele maronii, altele gălbui, Adinuța, care freacă menta, azi, la Centrul Brâncuși, a învățat pe de rost acele propoziții atât de importante care au uluit lumea gorjenească adunată să caște gura. Iată ce le zice fata cu carice:
”Acolo este vorba de exfolierea lacului de protecție. În anumite zone sunt pete vizibile pe unul din modulele de la mijlocul Coloanei și pentru ca intemperiile să nu atace stratul care se află dedesubt, trebuie să se facă o relăcuire”.
Savantă foc, intemperiile ataca stratul de dedesubt, pe cel de deasupra nu îl atacă, noi nu știm de ce dar ea trebuie să știe, nu ne poate explica, asta e altă poveste, e greu să înțelegem, nu e atât de ușor. Da stratul de-supt.
Vițica dacă suge vaca muge. Conferința internațională. Visul Andrițoaicei, să organizeze o astfel de conferință.
JURNALISTUL NARCIS DAJU:
Legea 544/2001, art. 19, obligă instituțiile publice “să informeze în timp util mijloacele de comunicare în masă asupra acțiunilor publice organizate de acestea”
Domnule Primar,
Domnule Președinte al Consiliului Județean,
Domnule Prefect,
Subsemnatul Daju Narcis, ziarist și președinte al Grupului de Acțiune în Interes Public, având în vedere preocupările mele constante din ultimii ani de a propune spre dezbatere publică probleme reale legate de administrarea și punerea în valoare a Ansamblului Sculptural “Calea Eroilor”, prin prezenta petiție vă solicit să aprobați includerea mea pe lista celor care vor ține discursuri în data de 19 februarie a.c., în Sala Maură a Palatului Administrativ, în cadrul Conferinței Internaționale “Brâncuși, gorjeanul universal”.
Titlul alocuțiunii mele este “Probleme de actualitate în administrarea și punerea în valoare a Ansamblului Sculptural...
Față de prezenta cerere, solicit răspuns scris, într-un termen rezonabil, la adresa contact@gaip.ro.
Am formulat această cerere astăzi, 15 februarie a.c., pentru că abia astăzi am aflat, din presa locală, despre organizarea acestui eveniment. Astăzi a fost mediatizată pentru prima dată conferința internațională. Am adresat această cerere primarului, președintelui Consiliului Județean Gorj și prefectului deoarece din relatările de presă nu rezultă instituția organizatoare. Mai mult, pe niciunul dintre site-urile instituțiilor publice pe care le conduceți nu există vreun anunț în legătură cu acest eveniment.
Deși Legea 544/2001, art. 19, obligă instituțiile publice “să informeze în timp util mijloacele de comunicare în masă asupra acțiunilor publice organizate de acestea”, până în momentul elaborării acestei cereri Ziarul de Investigații GORJNEWS nu a primit niciun fel de comunicat de presă, mail, anunț sau orice alt tip de înștiințare.
Președintele Grupului de Acțiune în Interes Public,
Narcis Daju
GRUPUL DE ACȚIUNE ÎN INTERES PUBLIC Târgu Jiu, O.P. 6, C.P. 5, Gorj
MODERATORUL CONFERINȚEI - SCRIITORUL VASILE VASIESCU, COLABORATOR AL PUBLICAȚIEI ”GORJNEWS”, CONDUSĂ DE NARCIS DAJU.
La conferința Internațională o să participe Premierul Victor Ponta, Ministrul de Externe Titus Corlăţeanu, Ministrul Culturii Daniel Barbu, Ministrul delegat pentru învăţământ superior Mihnea Costoiu, precum şi Andrei Marga, în calitate de preşedinte al Institutului Cultural Român, senatorul Ecaterina Andronescu, Mitropolitul Olteniei – brâncușiologii Zenovie Cârlugea, Paul Rezeanu, Cristian Robert Velescu, Matei Stârcea Crăciun, precum și academicianul Ion Dogaru, Ilie Berindei, președintele Comunității românilor din Elveția, sculptorii Valeriu Martin Jabinschi și Ion Bolocan de la Chișinău.