vineri, 23 iulie 2010

MIHAI GOŢIU - VOX PUBLICA


MIHAI GOŢIU

INCREDIBIL: Primarul Roșiei Montane a declarat război UNESCO!

Arareori mi-a fost dat să citesc un comunicat de presă mai terifiant decât cel pe care l-am primit astăzi din partea primarului comunei Roșia Montană, Eugen Furdui.

Vă las, pentru început, ”plăcerea” de a lectura comunicatul:

”Comunităţile din Roşia Montană şi judeţul Alba RESPING iniţiativa de listare UNESCO a Roşiei Montane, în defavoarea dezvoltării economice a unei zone cu mari probleme sociale.

Comunităţile din Roşia Montană şi din Judeţul Alba, în deplină reprezentativitate şi legitimitate a marii majorităţi a locuitorilor, exprimate prin vot, resping vehement demersul demagogic de blocare a unui proiect de dezvoltare a zonei Munţilor Apuseni prin iniţierea procedurii de listare UNESCO a obiectivelor de patrimoniu din Roşia Montană. Subliniem că iniţiativa de listare UNESCO este in contradicţie flagrantă cu interesele legitime ale comunităţilor locale, ale majorităţii locuitorilor din judeţul Alba, şi a fost promovată fără consultarea şi sprijinul acestora.

Comunitatea locală are deja un plan de conservare a patrimoniului în Roşia Montană.

Vă mulţumim.

Primar comuna Roşia Montană, Eugen Furdui”

  • Primul lucru pe care mi l-a amintit acest comunicat a fost inițiativa pe care unul dintre cei mai mari criminali ai secolului XX, Pol Pot, a avut-o în privința distrugerii templelor de la Angkor. Intenția celui care a exterminat un sfert (după alte estimări, aproape jumătate) din populația Cambodgiei a fost de a șterge orice urme ale istoriei și începerea unei noi istorii, în care ”anul zero” era cel al venirii la putere al khmerilor roșii.
  • O altă asemănare cu Pol Pot este intenția pe care criminalul din Cambodgia a avut-o: de a transforma întreaga țară în una exclusiv agrară. La Roșia Montană, primarul transformat peste noapte în avocat al RMGC, compania canadiană care intenționează să exploateze cu cianuri aurul, vrea să transforme zona în una exclusiv minieră. Chiar dacă majoritatea locuitorilor din zonă (ceea ce, totuși, rămâne de demonstrat) și-ar dori să devină mineri, acest lucru nu poate încălca dreptul unei minorități (că nu este o minoritate am explicat însă cu altă ocazie) de a a-și dori și visa alt viitor.
  • Ideea că listarea UNESCO a patrimoniului de la Roșia Montană ar împiedica dezvoltarea economică a zonei reprezintă o absurditate prin simpla ei enunțare. În condițiile în care, în repetate rânduri, același primar a afirmat că mineritul este SINGURA soluție la Roșia Montană, acest comunicat nu face decât să demonstreze REAUA-CREDINȚĂ a respectivei persoane.
  • Specialiștii în PR care au scris comunicatul asumat de primarul Roșiei Montana pot, totuși, să se informeze înainte de a scrie asemenea aberații, care sunt beneficiile economice ale satelor din Maramureș și Bucovina de pe urma listării UNESCO a mănăstirilor din acele zone.
  • În mod constant, autoritățile și cei care susțin proiectul RMGC refuză să răspundă întrebării: ”ce se va întâmpla cu locuitorii zonei respective după încheierea proiectului minier?”. Dacă mineritul este ”singura” soluție, care va fi soluția peste 20 de ani când proiectul va fi închis? Asta în cazul fericit că proiectul va dura 20 de ani, deși nimeni nu oferă garanții că acest lucru se va întâmpla.
  • În ”motivația” care însoțește acest comunicat de presă, primarul Roșiei Montane le reproșează (pe bună dreptate) guvernanților că nu au făcut nimic în ultimii ani pentru conservarea patrimoniului local. Doar că în loc să solicite să se implice în acțiunea de conservare a acestuia, primarul Roșiei cere Guvernului să ia decizii care duc la distrugerea patrimoniului!
  • De dimineață, tocmai semnalam pe VoxPublica un comentariu de pe blogul personal al Elenei Udrea, care visează să transforme Bucureștiul în oraș turistic. Și, în argumentarea ei, făcea o comparație între modul în care este exploatat patrimoniul Budapestei și cel al Bucureștiului. Și se plângea că potențialul Bucureștiului nu este suficient pus în valoare. Până când va ajunge primar al Capitalei, Elena Udrea este (încă) ministrul Turismului. Poate îi explică, totuși, cineva cât potențial turistic neexploatat există și în alte zone ale țării, nu doar pe malurile Dâmboviței.
  • Comunicatul are, totuși, și o parte bună. Niciun moment nu este contestat potențialul patrimoniului de la Roșia Montană de a fi listat UNESCO. Întreg modul în care este redactat demonstrează că, implicit, emitenții lui recunosc valoarea acestui potențial.

P.S. Poate vă întrebați de ce tocmai în iulie s-a găsit primarul Roșiei Montane să emită acest comunicat de presă în condițiile în care inițiativa de listare UNESCO datează încă de anul trecut?

Răspunsul e simplu. Pentru că în 13-15 august, la Roșia Montană se desfășoară ediția a 5-a a FânFest. Un festival al cărui scop este tocmai prezentarea și valorificarea potențialului turistic al localității. Din acest motiv, organizatorii au decis să organizeze festivalul în sat, nu pe unul dintre dealurile din apropiere (cum s-a întâmplat la precedentele ediții). Asta pentru ca participanții să poată intra în contact direct cu localnicii, să se cazeze ori să campeze în curțile acestora și să constate pe viu, în modul cel mai direct, dacă zona are sau nu potențial turistic. De aici și teama domnului primar: faptul că participanții vor afla direct, și nu prin comunicatele emise pe bandă rulantă de serviciul de PR al RMGC care este voința reală a localnicilor.

Desigur, nu trebuie să fiți de acord cu cele scrise de mine mai sus. Dar între 13-15 august puteți să veniți la Roșia Montană și să trageți propria d-voastră concluzie, la fața locului. De altfel, puteți vizita Roșia Montană și Valea Arieșului oricând doriți ;) . Eu zic că merită.

P.S. 2: Cei de la RMGC ar trebui să se bucure de organizarea FânFest. De mai bine de 10 ani sunt cam în aceeași situație cu avizarea proiectului lor: adică foarte departe de intrarea în legalitate. Dacă nu vor reuși să intre în legalitate ori nu vor obține banii necesari pornirii investiției (pe care sunt departe de a-i avea), turismul este o oportunitate și pentru ei de a-și valorifica numeroasele proprietăți din Roșia Montană.