Capitolul I - FACEREA (76 minute)
Capitolul II - CĂLĂUZA (45 minute)
Capitolul III - SACRILEGIUL (65 minute)
Capitolul IV - ANUL 2000, ÎN CRUCEA MILENIILOR (34 minute)
Capitolul V - ÎNTRE CLIPE (36 minute)
Scenariul, regia și comentariul - HORIA MUNTENUS
Vocea naratorului - VASILE TOMOIAGĂ
Muzica - MIRCEA SUCHICI, CRISTIAN CIOMU, NUCU PANDREA, ȘTEFAN POPESCU, DELIA CRĂCIUN CONSTANTIN ISTICI acompaniat de ANSAMBLUL ”SOMEȘUL NAPOCA”
Distribuția - NUCU PANDREA, CRISTIAN NAUM, COSMIN BREHUȚĂ, VIORELA GROFU, GEORGE DRĂGHESCU, FLORIN RAUL MARIAN
Director de producție - AUREL MARIAN
Montajul - HORIA MUNTENUS
SINOPSIS
Acest documentar artistic urmărește firul istoriei Monumentului Memorial ”CALEA EROILOR”, realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu, o poveste care se derulează, spectacular și zbuciumat, de la primele gânduri și idei, până în ziua de azi. Filmul întâmplărilor și evenimentelor este ilustrat de o documentare temeinică, de o cercetare îndelungată care aduce în prim plan mărturii și documente inedite. Este o radiografie a atitudinilor, percepțiilor publice dar și a tratamentului (nemeritat) la care a fost supusă opera de-a lungul vremii.
”NICI NU ȘTIȚI CE VĂ LAS EU VOUĂ!” - CONSTANTIN BRÂNCUȘI
”COLOANA INFINITĂ A LUI CONSTANTIN BRÂNCUȘI REPREZINTĂ PUNCTUL DE VÂRF AL ARTEI MODERNE”(SIDNEY GEIST)
”Despre Horia Muntenus sunt onorat să vă mărturisesc faptul că se află sub vraja cerului străpuns de păsări, aşa cum l-am cunoscut eu în timp ce lucra hipnotic la un alt film – ancheta atentatul criminal din 1996 săvârşit asupra Coloanei Infinitului, şi asupra celorlate opere de la Târgu-Jiu lăsate moştenire de Constantin Brâncuşi. Iar pasările de-atunci, ca şi în filmul de aici, îl pofteau, cu seninătate, numai la zbor.” Alex Gregora, ”Gorjnews”, 16 februarie, 2012