luni, 4 martie 2013

LA TÂRGU JIU A RUGINIT ADINA ANDRIŢOIU

PROF. ZENOVIE CÂRLUGEA
A PRIMIT APROBAREA,
ÎN SFÂRŞIT,
DIN PARTEA PRIMARULUI
FLORIN CÂRCIUMARU,
SĂ SE OCUPE, ÎMPREUNĂ CU
ARHITECTUL
IULIAN CĂMUI ȘI CU
PROF. ION MOCIOI
DE AMENAJAREA SCULPTURILOR LUI
BRÂNCUȘI DIN
GRĂDINA CASEI BĂLĂNESCU.
ASTA DUPĂ CE A ATRAS
ATENȚIA ÎN PRESĂ
POETUL ALEX GREGORA
ȘI DUPA VIZITA,
ÎN LUNA FEBRUARIE,
LA TÂRGU JIU,
A DOAMNEI
ECATERINA ANDRONESCU
ȘI A MINISTRULUI CULTURII,
DANIEL BARBU.
Îmi  îngădui să anunț presa gorjeană, de aici, de la Cluj-Napoca, despre ceea ce nu o anunță nici primăria municipalității Târgu Jiu, nici Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” din orașul reședință de județ. Îi anunț pe această cale pe distinșii colegi jurnaliști din Târgu Jiu că administrația locală de la ei din oraș pregătește în mare taină un fel de simpozion național Brâncuși, în zlele comemorării sculptorului. După modelul verificat deja de experiența organizatorilor, aeastă rețetă va funcționa și în acest caz și presa va fi anunțată oficial cu vreo două zile înainte de eveniment.
MASCOTA ADMINISTRAŢIEI
GORJENE -
ADINA  ANDRIIŢOIU,
DIRECTOR AL CENTRULUI
MUNICIPAL DE CULTURĂ
"CONSTANTIN BRÂNCUŞI"
Mascota administrației locale Târgu Jiu, Adina Andrițoiu a fost văzută în Parcul Central, noaptea. în bătaia lunii, împreună cu subalternii săi pregătind marele secret, în mare secret. Mascota administrației locale Târgu Jiu este și mascota administrației județene Gorj și, în această dublă ipostază, se numește, cum toate se numesc acolo sub conducerea culturală a ei, Adina Andrițoiu. Ea și-a dat singură sarcina, și o va îndeplini cu obligatorie aroganță, fiindcă altfel nu va avea prestanță - sarcina de a organiza, în secret și în taină, această Organizare. Organizarea organizărilor Organizării! Nu cumva să afle o boabă Horia Muntenus de la Cluj pentru că intră Andrițoaica în panică. Să nu sufle nimeni nimic! Să se păstreze Omerta! 
Se vede că li s-a înșurubat bine în cap șmecherilor de acolo frica de adevăr. Legumele stau ca fierte acum și citesc ce am scris și se agită pițigăiate și nervoase. Le spun de unde știu eu - de la cineva din Craiova care a fost invitat la simpozion. Ce zic purtătorii de cuvânt? S-au învățat să mintă și să ascundă și să fure. Halal! 
Ceea ce se întâmplă în aceste zile la Târgu Jiu este vrednic de toată rușinea. Dar cui să îi poată fi rușine? Mascotei Municipale? Această mascotă umblătoare e o întruchipare de tablă, ciuruită puțin.
Iată dovada că Primăria Târgu Jiului nu a organizat în pripă Conferința Internațională ”Brâncuși, gorjeanul universal” în zilele de 18-19 februarie anul curent, ci a organizat-o, la fel, în taină. Să nu afle lumea, să se reunească de formă și să bifeze o acțiune conclavul complice al mascotei municipale din tablă puțin ciuruită. Puțin ciuruită dar ciuruită bine. Din tablă pe care s-a lăsat rugina și-i dă, așa, o imagine de tablă veche.  
RECTORUL UCB, DOMNUL MOISE BOJINCĂ.
DIN NEFERICIRE, O ADINA ANDRIȚOIU,
PE NUMELE EI ADINA ANDRIȚOIU
-  ARE MAI MULTĂ INFLUENȚĂ
ASUPRA PRIMARULUI MUN. TÂRGU JIU. 
Au anunțat presa pe data de 15 februarie, zi de vineri, ca va urma să debuteze un eveniment ”aniversar” Brâncuși pe data de luni, 18 februarie. Sâmbătă, 16 februarie, primeam telefon insistent din partea Rectorului Universității ”Constantin Brâncuși” să particip la eveniment, iar duminica, 17 februarie, mă suna sculptorul Paul Popescu, în aceeași temă pentru ca la prânz, în acea duminică, să primesc și invitația de participa la eveniment, invitație oficială remisă din partea Universității.
INVITAȚIA PRIMITĂ DE MINE CU O ZI ÎNAINTE DE DEBUTUL CONFERINȚEI INTERNAȚIONALE CU TITLUL NEFERICIT ”BRÂNCUȘI, GORJEANUL UNIVERSAL”
TITLU ALES (ÎN FAVOAREA OBEDIENȚEI FAȚĂ DE REGIONALIZAREA ROMÂNIEI),
DUPĂ URECHE, LĂUTĂREȘTE, ÎN TON CU LIMBARIȚA DE LEMN A COMUNISTOIZILOR DIN ADMINISRAȚIA GORJULUI 
Greșit!
Nu aveam cum să particip.
Încâlceala și încercările prostești de a oculta - manevre stupide pe care le imprimă tăblăraia ruginită administrației locale - contravin unui comportament firesc pe care îl necesită administrația locală. Au început să ruginească - funcționarii gorjeni. Le-au ruginit mințile, le ruginesc sufletele. Şi le este teamă să nu îi scuture cineva de rugină. Fiindcă s-au obișnuit cu ea, le place așa, să fie ruginiți, ei înșiși ruginiți și puțin ciuruiți, nu doar tabla de pe Poarta Sărutului de care își bat joc, ci și ei, cu sufletele lor cu tot. jumătate morţi, jumătate ruginiţi, jumătate ciuruiţi...