Viaţa patriarhală a Târgului de pe Jiu a fost bulversată la 1 Mai de emisiunea realizată de postul de televiziune Realitatea, “Şcoală, Stradă, Spital”. În locul „parfumului” grătarelor pline de micii perpeliţi pe jar şi a halbelor de bere, savurate în pădurea de la Drăgoieni, gorjenii au avut parte de un “spectacol” televizat, transmis direct din Grădina Publică. Protagoniştii au fost, de această dată, reprezentanţii Administraţiei Locale şi parlamentarii PSD, care au “prestat” sub bagheta lui Mihai Tatulici şi a Oanei Dobre. Emisiunea s-a văzut în toată ţara, iar tema “Scandalul Brâncuşi” a pus pe jar întreaga suflare gorjenească. În mod normal, directorul Centrului de Artă şi Cultură “Constantin Brâncuşi” ar fi trebuit să ţină în mână aceast subiect şi să pareze atacurile orchestrate de realizatorii emisiunii. De altfel, s-au făcut tot felul de speculaţii, privind scopul prezenţei acestora şi al obiectului precis al transmisiunii.
Parafrazându-l pe Ovidiu Popescu, simt nevoia să-i spun că prestaţia sa din emisiunea lui Tatulici a fost lamentabilă. Abia s-a ridicat la nivelul notei trei, obţinută cu greu, cu aproape un an în urmă, la concursul pentru ocuparea postului de director al Centrului de Artă şi Cultură “Constantin Brâncuşi”. Este absolut inadmisibil, ca din poziţia pe care o ocupă, să nu aibă vreo opinie în ceea ce s-a petrecut acolo. Spun acest lucru, întrucât a ţinut să precizeze, în aceeaşi emisiune, că demersurile sale pentru includerea Ansamblului Monumental pe lista monumentelor de patrimoniu UNESCO fac parte din proiectul notat cu opt la cel de-al doilea examen în urma căruia se află cocoţat pe un scaun cam prea înalt pentru ştiinţa sa de carte, în ale lui Brâncuşi. Ovidiu Popescu ar fi trebuit să trăiască toate patimile Coloanei fără Sfârşit la care a supus-o amicul său, Radu Varia. Acum se rezumă la a simţi diverse nevoi, rămase neterminate, în urma insistenţelor jurnalistei Oana Dobre de a afla cam ce a făcut Popescu din poziţia în care se află. În paranteză fie spus, această poveste cu patrimoniul UNESCO este extrem de puţin viabilă, dar va înghiţi o mulţime de bani. De unde?! Din buzunarul contribuabilului! Aşadar, se pune de o mare cheltuială, pentru care nu se ştie încă cine va da seamă!
Într-o altă emisiune, de astă dată la un post local de televiziune, Popescu a revenit obsesiv asupra problemei cu UNESCO, dând asigurări că se vor face presiuni la nivel naţional şi internaţional asupra Ministerului Culturii pentru demersurile necesare în acest sens. De unde ştie Popescu că se vor face astfel de presiuni, pentru o acţiune lipsită de sorţi de izbândă, dar care va costa sume uriaşe?! De la Varia care a redus şansele Coloanei de a fi inclusă pe listele patrimoniului UNESCO prin demolare, dar care a fost de curând decorat de preşedintele Băsescu pentru “aportul adus patrimoniului românesc”?!
Revenind la emisiunea de duminică, 1 Mai… Ca absolvent al “şcolii” de trei luni de la BBC, aşa cum se pretinde, Ovidiu Popescu ar fi trebuit să contracareze atacurile celor doi moderatori ai emisiunii la adresa primarului cu argumente şi cu o atitudine care să ţină de profesionalism. În schimb, printr-o tăcere care ţine ori de neştiinţă, ori de interese care îmi scapă în momentul de faţă, l-a lăsat pe primar să se expună, prin atitudinea lipsită de eleganţă, şi faţă de realizatori, şi faţă de public. Presa centrală nu este atât de obedientă ca aceea locală. Ori, prezenţa într-o emisiune de televizine a unui post naţional, cum este Realitatea, impune o anume ţinută. Iar aceste lucruri ar fi trebuit să le ştie Ovidiu Popescu! Doar a mai fost şi directorul unui post de radio! Şi ar fi trebuit să-l consilieze pe edil, nu să-l lase să se facă de râs! Girul dat de primarul Cârciumaru acestui vânător de funcţii, în ciuda nivelului de pregătire, începe să îl coste.
În aceeaşi ordine de idei, preşedintele Consiliului Judeţean a făcut-o şi mai şi. Nu numai că a dovedit că habar n-are de ce se întâmplă pe la muzeul de la Curtişoara, dar a cam încurcat lucrurile. Poate să fi fost emoţia de vină, poate ignoranţa! Cert este că pentru donaţia Sandei Tătărescu Negropontes, respectiv cula de la Poiana, ce se află în prezent în muzeul de la Curtişoara, a transmis mulţumiri Soranei Georgescu Gorjean. Ceea ce dovedeşte că în capul lui Ion Călinoiu este un talmeş-balmeş, de care este responsabilă doar cultura… sau lipsa ei! Aici, nefiind vorba despre agricultură!
Este puţin probabil ca reprezentanţii Administraţiei Locale, precum şi parlamentarii gorjeni ai PSD, prezenţi duminică, să fie toţi atât de habarnişti aşa cum au apărut în emisiune. Pentru că prima datorie faţă de comunitatea pe care o reprezintă în Parlamentul României este să înveţe lecţia Brâncuşi! Să conştientizeze valoarea inestimabilă a operei existente la Târgu Jiu! Şi să nu o lase călcată în picioare de te miri cine, venit de te miri unde!
Totuşi, toate acestea nu s-ar fi întâmplat dacă, în contextul emisiunii, situaţia ar fi fost salvată de directorul Centrului “Brâncuşi”. Dar prestaţia lui Ovidiu Popescu a fost atât de penibilă, încât parcă nu-ţi vine să crezi că este atât de prost. Mai de grabă, te duce cu gândul la o anume complicitate în a-l pune pe primar în ridicolul situaţiei create. Ori primarul nu trebuie să le ştie pe toate, dar omul pus într-o funcţie de conducere care-l vizează, în cazul de faţă, pe Brâncuşi şi scandalul din jurul Ansamblului Monumental “Calea Eroilor”, ar fi trebuit să cunoască toate aspectele. Dar pentru asta, Ovidiu Popescu avea nevoie să ştie despre ce este vorba şi trebuia să fi făcut ceva pentru Brâncuşi. Din ceea ce s-a petrecut de când este în funcţie până acum, s-a remarcat faptul că nu este în stare să facă vreo acţiune de unul singur, ci numai cu consultarea Teodorei Ciobanu, care, deşi nu este o autoritate în materie, are mai multă experienţă în organizarea de evenimente. Care a fost interesul Teodorei Ciobanu de i l-a băgat pe gât pe Ovidiu Popescu primarului Cârciumaru?! Pentru că unul dintre susţinătorii acerbi ai actualului director a fost tocmai aceasta! În fond, chiar şi acum, trebuie să-l ducă de mână în birou la primar.
În ceea ce priveşte abilităţile de comunicare cu presa ale fostului director de la Radio Târgu Jiu, acestea sunt aproape inexistente. Este de notorietate faptul că după numirea sa în funcţie la Centrul “Brâncuşi”, Ovidiu Popescu a tot încercat să intre în conflict cu doi ziarişti din presa gorjeană, pentru a demonstra ce mare luptător este el.
Iar acest aspect a fost remarcat şi în emisiunea de duminică. Ovidiu Popescu a simţit nevoia să o irite pe Oana Dobre. În loc să-l fi salvat pe primar, Popescu a făcut tot posibilul ca să îi enerveze pe moderatori, şi prin atitudine, şi prin modul de adresare… Mă întreb ce ar fi făcut Oana Dobre cu Ovidiu Popescu şi, în cele din urmă cu primarul, dacă ar fi ştiut de “isprava” proaspătului director al Centrului “Brâncuşi”, când la ceas de noapte l-a ajutat pe sculptorul Florin Codre să “salte” grinzile casei în care s-a născut şi a copilărit Brâncuşi?! Sau de amiciţia lui Popescu şi Radu Varia!
În cele din urmă, primarul Cârciumaru culege ceea ce a semănat – acceptarea lui Ovidiu Popescu, cu toate păcatele sale privitoare la sculptor, în fruntea Centrului “Brâncuşi”!
Simt nevoia să o spun!
Andra DUMITRESCU
Bucureşti, 2 mai 2011